De wintertijd

De wintertijd is, zo op het oog, een rustige tijd voor de natuur: alles duikt rond de herfst een beetje onder, sterft enigszins af en verzamelt in alle rust energie om in het voorjaar, eerst voorzichtig, en daarna met meer overtuiging of zelfs juichend, opnieuw te ontluiken. Zo ook de Hof van Heden.

Lees meer »

Hooien in de Hof van Heden

Vrijdag 30 september 2022 was het weer zo ver: samen met de leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool de Lispeltuut hebben we het hooi uit de Hof van Heden op ruiters gezet. Tegen twaalf uur kwam meester Remi met 12 leerlingen bij de Hof van Heden aan. Wim Louws heeft ze van harte welkom geheten en verteld wat we met de Hof van Heden beogen. Een tuin waar we op een natuurvriendelijke manier fruitbomen en klein fruit struiken onderhouden. Natuurlijk heeft hij ook verteld over het grote insecten- en bijenhotel en de bijenheuvel. Bijen en insecten zijn belangrijk voor de bestuiving van planten en ook voor de biodiversiteit. Daarna hebben we iedereen aan het werk gezet. Eerst de ruiters opgezet en daarna het hooi erop. We waren allemaal erg tevreden over het resultaat.

Lees meer »

Drukte bij het bijenhotel

Het voorjaar doet gelukkig weer zijn intrede! Ook op onze Pluktuin met het bijenhotel & bijenheuvel. Na een lange winterstilte zijn diverse reguliere werkzaamheden weer opgepakt (paden gemaaid, mest gestrooid, bloemenrand geëgd en ligt nu klaar voor het zaad, nieuwe bamboe-stokjes in het hotel!).

Lees meer »

Nieuws van het bijenhotel

Vandaag en gisteren was het Nationale Bijentelweekend en ook nu weer in ons kerkelijke bijenhotel telde ik mee dit jaar. Ik zag ’s middags zo’n 30 bijen zoemen rondom de ingangen! Meer in aantal dan vorig jaar en zo’n 6-7 soorten!

Lees meer »

Nestkastjes

Vrijdag de 13e maart was een geluksdag voor Wim Lous & Peter Geene, die de voorbereidingen troffen voor het maken van 6 nestkastjes voor vogels (Kool- en Pimpelmees, misschien ook Winterkoninkje of Roodborstje). Volgende week vrijdag is de werkdag gepland met de basisschoolleerlingen van de Eben-Haezerschool op NLdoetdag. In 6 groepjes van 3 gaan ze knutselen aan de pre-fab nestkastjes. Daarna worden ze opgehangen: 2 bij de Hof, 2 bij de Zions- en 2 bij de Saronkerk. Voor die laatste doet ook Jaap Bimmel mee, die een van de groepjes daarheen zal begeleiden bij het ophangen, nl., 1x Pimpelmees (26 mm doorsnee vlieggat)en 1x Koolmees (32 mm doorsnee).

Lees meer »

Hommel-monitoring-route uitgezet

Op 3 februari kwam iemand van Naturalis (EIS) in Leiden om hier een nieuwe  'hommel-monitoring-route' uit te zetten. Linde Slikboer meet op een traject van 500 m telkens een stuk van 50 meter. Dit is om standaard het hele seizoen steeds hetzelfde te tellen om te kunnen vergelijken met elkaar. Het is de bedoeling dat dit minstens 3 jaar gaat gebeuren. De teller van het monitoren is Peter Geene, de coördinator van de Hof van heden, die vorig jaar een heuse 'HOMMEL-CURSUS' heeft gevolgd onder begeleidingvan Linde en SLZ (St. Landschapsbeheer Zeeland). Sylvia Tuinder van deze organisatie organiseert deze activiteit door heel Zeeland om een duidelijker beeld te kunnen krijgen van de stand van deze hommels. De tellingen worden ingevoerd in een databank van de landelijke Vlinderstichting.

Lees meer »