Drukte bij het bijenhotel

Gepubliceerd op 18 mei 2021 om 06:59

Het voorjaar doet gelukkig weer zijn intrede! Ook op onze Pluktuin met het bijenhotel & bijenheuvel. Na een lange winterstilte zijn diverse reguliere werkzaamheden weer opgepakt (paden gemaaid, mest gestrooid, bloemenrand geëgd en ligt nu klaar voor het zaad, nieuwe bamboe-stokjes in het hotel!).

Vandaag is het een drukte van belang voor de ingangetjes van de bamboe-nestjes: ik zie zeker 100 bijtjes van diverse soort. Het gros is de Rosse Metselbij, die voelt zich hier blijkbaar erg thuis. De oude nestjes die van bijenwas zijn gemaakt, moeten dan weer na dit seizoen schoongemaakt of vervangen worden. Voor nieuwe bamboe kan ik terecht bij de Middellandse Zeetuin van Wim Uilenbroek in Buttinge. En dan maar zagen in stukjes van 20 cm. Dat was het winterwerkje. Nu doet de lente z’n best. De bijtjes die we hier zien zijn (natuurlijk) niet de gewone honingbijen, maar Metsel-, Behangers- & Urntjes-bijen, die allemaal ergens een klein nestgaatje zoeken (ook bij U in de tuin of schuurmuur! Heel andere soorten, de zgn. Graafbijtjes, zoeken niet naar dergelijke nestplekken maar graven een gangetje in het zand (of Zavel). Soms is dat wel 30 cm diep, met zijgangetjes waarin elk een eitje wordt gelegd. Naast de Bloedbijtjes van vorig jaar, vliegen er nu ook enkele Grijze Zandbijtjes. (fot0 2).

Vooral de graafbijen halen hun stuifmeel van de vroeg bloeiende  Wilgenkatjes, maar later ook van de bloemenrand die wordt ingezaaid. En overigens ook van de aangrenzende volkstuinen waar wat bloemen zijn. Ook de soorten Hommels halen hier hun voedsel voor de larven. Verder vlogen er op de telroute van de Vlinderstichting op de tuin 1x Klein Koolwitje en 1x dagpauwoog. Verderop over het dammetje naar ’Nieuwe Pekelinghe’ waar deze telroute nog wat langer doorloopt telde ik 1x Boomblauwtje (dat is het vroegst vliegende soort blauwtje!). Die was er vorig jaar niet en nu wel.

Al met al is het aan dit lentebegin voor U lezers de moeite waard om er eens een kijkje te nemen (al valt er nog nix te plukken natuurlijk…).

 

Met een groen-blauw-rosse groet, Peter Geene