Nieuws van het bijenhotel

Gepubliceerd op 19 april 2020 om 20:00

Vandaag en gisteren was het Nationale Bijentelweekend en ook nu weer in ons kerkelijke bijenhotel telde ik mee dit jaar. Ik zag ’s middags zo’n 30 bijen zoemen rondom de ingangen! Meer in aantal dan vorig jaar en zo’n 6-7 soorten!

Op de foto’s ziet u een klein Muurwespje, de Gehoornde metselbij, de Rosse metselbij en er was ook een Blauwe metselbij. Die 3 laatste soorten komen graag op zo’n kant-en-klaar gangenstelsel af, alleen de Blauwe vliegt eigenlijk pas in mei, dus die is vroeg dit keer. Dat zou ik ook zijn als ik die bij was…met dit weer.

Naast en rondom het bijenhotel vlogen ook nog 5 Akkerhommels, 2 Duitse wespen (in de grond), een Witbaardzandbij (net als vorig jaar). Het gaat dus lekker met ons aanbod van gratis kamerverhuur! Ondanks het huidige zeeuwse verbod…

Wat betreft andere insectensoorten zag ik: zo’n 5-6 Klein koolwitje, 2 Oranjetipjes, 1 Dagpauwoog, 1 Groot koolwitje. Overal zijn trouwens erg veel Koolwitjes te zien! In de sloot langs het Broekertpad kwaakten ondertussen de Groene Kikkers, gevlucht voor de Blauwe reiger in de sloot over het dammetje bij KrijnJan.

Al met al een geslaagde middag om te tellen, beter dan de zaterdag natuurlijk. We hebben succes met ons bijenhotel gelukkig. De Bijenheuvel achterin wordt druk bezocht door de kleine Bloedbijen, die ondanks de harde droge grond toch hun gangetjes weten te graven!

Met groene groet vanuit de Hof van heden,

Peter Geene