Home » Wat we doen » Activiteitenagenda

Activiteitenagenda 


Activiteiten van de ons omringende dorpen vindt u in het Vorming en Vorming & Toerusting-boekje, evenals uitgebreidere beschrijvingen van de activiteiten hieronder.


Inloophuis / koffiemorgen

Datum: donderdagochtend 9 januari

Tijd: vanaf 10:00-12:00 uur

Plaats: Protestants Kerkcentrum,  Johan de Pourckstraat 2 Oostkapelle

een mooie gelegenheid om belangstellend naar elkaars welzijn te vragen en alle nieuwtjes van het dorp en de kerk uit te wisselen. Gastvrouwen zijn Ploni van Daatselaar-de Ruiter en Willy Wattel-Matthijsse. Ook als u een gesprek wil met de dominee, kan dat daar. Iedereen kan zo inlopen in het PKC, ook bekend als het: Protestants Kerk Café, welkom!

 

Bezoek aan de Oudkatholieke Kerk

Datum: maandagavond 20 januari 2020
Tijd: samen reizen vanaf 19.30 uur, ter plaatse uiterlijk om 20 uur
Plaats: Oudkatholieke Kerk, Zuidsingel 70, Middelburg

In de vorige jaren bezochten we een synagoge, een moskee, het Leger des Heils, de Doopsgezinde Gemeente. Dit jaar gaan we op bezoek bij de Oudkatholieke Kerk in Middelburg. Het is deze week de Gebedsweek voor de Eenheid onder de christenen, voelen we ons met elkaar verbonden? We kunnen in ieder geval eens nader kennismaken.

Op maandagavond 20 januari 2020 kunnen we nader kennismaken met leden van de Oudkatholieke Kerk. We krijgen een inleiding en worden rondgeleid in het kerkgebouw dat vroeger dienst deed voor de Evangelisch-Lutherse Gemeente en nu de plaats van eredienst en ontmoeting is voor de Oudkatholieke Kerk in Middelburg.

Wandelen door de Burg in het midden...

Datum: zondagmiddag 2 februari 2020 (bij slecht weer: 9 februari)
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Plaats: we verzamelen bij de protestantse Zionskerk, Duinweg 36.a
te Oostkapelle om 13.30 uur en rijden naar Middelburg

Op zondag 2 februari 2020 bent u/ben je van harte uitgenodigd om een mooie wandeling van ongeveer 2 uur door Middelburg te maken. We lopen door de oude binnenstad en leren van alles over de historie van deze “Burg in het midden”.


Hans Corbijn zal jullie door de stad leiden en proberen duidelijk te maken waarom Middelburg dus zo belangrijk was; en nog steeds is… Na afloop doen we een drankje op een mooie plek in Middelburg.

Kosten: de wandeling is gratis; drankjes zijn voor eigen rekening
Begeleiding: Hans Corbijn van Wandelen op Walcheren

Leerhuis 'Vreemd en bizar'

Data: woensdagochtenden 8 januari, 5 februari en 4 maart 2020
Tijd: van 09.30 – 11.30 uur
Plaats: protestantse Zionskerk, Duinweg 36.a. te Oostkapelle

Geweld, mishandeling, seksuele uitspattingen, opdrachten die inhumaan zijn – het staat allemaal in de Bijbel. ‘Daar kan ik niets mee!’, hoor je mensen wel eens zeggen, als zij een vreemd verhaal in de Bijbel lezen. Piet Schelling bestudeert een aantal van zulke buitenissige teksten.
In het Leerhuis willen we aan de hand van dit boekje tijdens drie ochtenden goed kijken en dan met elkaar in gesprek gaan.

Gegevens over het boekje:
ds. Piet Schelling, ‘Vreemd en bizar – Lastige Bijbelverhalen’,
uitgeverij Boekencentrum, prijs: € 12,99.

Begeleiding: ds. Flip Beukenhorst, telefoon: 0118-586648.

 

Willem Barnards dagboeken

Datum: maandagavond 23 maart 2020
Tijd: aanvang om 19.30 uur
Plaats: protestantse Zionskerk, Duinweg 36.a te Oostkapelle

In het nieuwe Liedboek voor huis en kerk zijn van Willem Barnard (1920-2010) een kleine 40 Psalmvertalingen en ruim 70 andere liederen opgenomen.
Een (omvangrijke) selectie uit Barnards dagboeken uit de jaren 1945-2005 verscheen in 2009 onder de titel ‘Een zon diep in de nacht’.


Samen met Jan Zwemer gaan we aan de hand van deze uitgave enkele uren op reis doorheen het leven van de dichter die de kerk van zijn land zo fors bekritiseerde. ‘God zij dank dat Christus althans geen burgerman was.’

'Maria, van buurmeisje tot Moeder Gods'

Datum: vrijdagavond 27 maart 2020
Tijd: aanvang om 19.30 uur
Plaats: protestantse Zionskerk, Duinweg 36.a. te Oostkapelle

Maria is veruit de meest bekende heilige binnen de Rooms-katholieke kerk. Ze is tienduizenden keren afgebeeld in ramen, schilderijen en beeldhouwwerken. De meest beroemde kunstenaars werden door haar geïnspireerd:
Wie is die vrouw die zoveel mensen aanspreekt?


Anton Sinke – deeltijd bewoner van Oostkapelle – liep zelf naar een aantal bedevaartplaatsen in Nederland die gewijd zijn aan Maria. Hij schreef een boek met verhalen over de meest bekende heiligen in West-Europa (‘Kerken, kapellen en kathedralen’) en
fotografeerde in veel kerken en musea. Hij is een boeiend verteller en laat met de beamer een brede selectie Maria-afbeeldingen zien van zijn foto’s uit binnen- en buitenland.

Filmavond: 'Philomena'

Datum: woensdagavond 15 april 2020,
Tijd: aanvang om 19.30 uur
Plaats: protestantse Zionskerk, Duinweg 36.a. te Oostkapelle

‘Philomena’ (Stephan Frears, 2013) vertelt het waar gebeurde verhaal van Lee (Judi Dench), een zwangere vrouw in het Ierland van de jaren vijftig. Ze bevalt in Sean Ross Abbey, een Katholiek huis voor ongetrouwde moeders in Tipperary. Na drie jaar eisen de nonnen dat Lee haar kind laat adopteren.

 

Aansluitend na de film, is er de mogelijkheid om onder leiding van Frans Vijlbrief met elkaar hierover na te praten, voor wie dit wil. Thema’s kunnen zijn hoever kan je gaan als je drijfveer moraal is. Trauma en rouw, haat, vergelding en vergeving.

Kosten: vrijwillige bijdrage i.v.m. filmrechten