De wintertijd

Gepubliceerd op 9 maart 2023 om 10:00

De wintertijd is, zo op het oog, een rustige tijd voor de natuur: alles duikt rond de herfst een beetje onder, sterft enigszins af en verzamelt in alle rust energie om in het voorjaar, eerst voorzichtig, en daarna met meer overtuiging of zelfs juichend, opnieuw te ontluiken. Zo ook de Hof van Heden.

 

Met enige regelmaat worden de paden in de Hof gemaaid, zodat bezoekers “vrij” kunnen lopen.

In de zomer en herfst kunnen er vruchten geplukt worden: bessen en kruiden aan het begin van de tuin en verder de tuin in, later in het jaar, kan je appels, peren, mispels en kweeperen plukken.

In september 2022 is het hele veld rond de bomen gemaaid. Daarna is door basisschoolleerlingen al het hooi bij elkaar geharkt en op ruiters gezet.

Een erg leuke activiteit om te zien: met grote bedrijvigheid en veel enthousiasme maken de leerlingen er in alle vrolijkheid bijna een wedstrijd van wie het meeste hooi bij elkaar krijgt en de hoogste ruiters maakt! Na een pauze met wat lekkers hebben de leerlingen (en nog het laatste fruit geplukt) zijn er ook nog nestkastjes in elkaar gezet. Deze hangen inmiddels bij de scholen en de Dorpskerk en worden binnenkort vast bewoond!

Daarna keerde er rust in de Hof.

Maar niet in het dorp, want daar werd in de winter verder over het onderhoudsplan voor de Hof van Heden nagedacht; het plan wordt door de werkgroep Hof van Heden opgesteld en uitgevoerd.

Er is het nodige te doen in de tuin: snoeiwerk aan de bessenstruiken, reparatie en vernieuwing aan het hekwerk (heeft u nog een restant Engels hekwerk liggen, dan is dat welkom!), onderhoud aan bomen, gaaswerk en zitbank. De boomkransen worden onkruid vrijgemaakt, de bordjes bij de fruitbomen worden vernieuwd, er worden contacten onderhouden met de Stichting Landschapsbeheer Zeeland, en Peter Geene houdt het bijenhotel in het oog en herstelt dit waar nodig.

We hebben gezien dat de kruiden tot grote struiken zijn uitgegroeid. Misschien heeft u stekjes van tijm en rozemarijn of andere kruiden die we nieuw kunnen plaatsen. En zo is straks de Hof van Heden weer klaar om van te genieten!

 

U weet dat vele handen het werk licht maken: er zijn altijd mensen welkom om mee te helpen: dus wat let u om u aan te melden als vrijwilliger voor de Hof van Heden en heerlijk buiten mee te werken!

Laat het maar weten!

 

Els Boon