de Hof van heden, slootkant wordt geschoond voor een bloemenrand volgend voorjaar.

Op 27 november jl heeft Wim Lous de slootkant laten schonen en omspitten met een spitmachine. Eerst moest de grond schoon en afgeschraapt worden (brandnetels zijn wel goed voor vlinders maar het werd te veel en er staan er genoeg aan de andere kant van de sloot). We willen als werkgroep daar een bloemenrand aanleggen volgend voorjaar en nu kan de grond alvast ademen en als het gaat vriezen dan is dat beter. Wim egaliseerde nu de ergste kuilen en volgend voorjaar wordt het strookje nog een keer geëgd (machines van Poppe).

Ondertussen laten we het bijenhotel een poosje zo staan om te zien of de bijenplekjes er uit vallen, maar later gaan we er wel gaas voor doen. Vogels komen anders de bijennestjes leegpikken of mensen halen de spullen er uit en dat is niet het doel: dat is een 'veilig thuis' bieden aan de metsel- en behangersbijen ! Verderop in de bijenheuvel zijn de eerste Graafbijen al gezien. Er ligt nu een laag nieuwe zavelgrond op de heuvel, vers voor volgend seizoen. (klik hier voor de foto's)

 

Ian Coppoolse en Wim Louws hebben van een onlangs gevelde eik in de houtwal rond de Zionskerk een fraai stammenbankje gemaakt voor de Hof van Heden. Het bankje is geplaatst aan de ingang van de Snoeptuin. Ger Molendijk heeft enkele van de daarop zittende  vrijwilligers maar even vastgelegd. Als werkgroep hebben we dit jaar weer volop ideeën. Later dit jaar hierover meer. Goed nieuws is dat de fruitbomen er prima bijstaan!

De winter lijkt zo goed als voorbij. Het voorjaar komt eraan. De eerste tekenen daarvan kunt u hier en daar al zien. Ook in de Hof van Heden en de Snoeptuin gebeurt er al het een en ander! De hazelaars doen hun best met het te tonen van hun katjes. Bollen lopen uit en steken hun kopjes boven de grond. Het zijn een van de eerste tekenen van een nieuw seizoen.

Veel mensen, u ook misschien, halen alvast het voorjaar een beetje in huis. Opgepotte bollen van voorjaarsbloeiers vrolijken de huizen op. Zo halen we het voorjaar wat dichterbij. Verwachtingsvol. Dat geldt zeer zeker voor de Hof van Heden. Hoe zal dit seizoen alles uitlopen? De bomen en struiken die er al stonden, maar ook de nieuw aangeplante bomen; slaan ze aan? We kijken er naar uit en volgen alles op de voet. Doet u mee?

Uitgebloeide voorjaarsbloeiers

Let op, we hebben nog een vraag aan u: mochten de voorjaarsbloeiers bij u in huis uitgebloeid zijn, en u wilt of kunt de bollen niet in uw eigen tuin planten, gooi ze dan niet weg! U kunt de bollen ook aan de Hof van Heden en de Snoeptuin kwijt. Wij van de werkgroep herplanten ze dan t.z.t. Na een jaar kunt u er dan weer opnieuw van genieten, maar dan ergens in de Hof van Heden of de Snoeptuin. Zo wordt daar alles reeds vanaf het vroege voorjaar een steeds bloemrijker lustoord.

Deponeer de bollen in de kist die onder het informatiebord in de Snoeptuin staat.

Iedereen alvast bedankt!

Namens de Werkgroep Hof van Heden,
Kees Schipper