Groenwandeling Hof van Heden

Gepubliceerd op 22 april 2018 om 23:00

Een mooie natuurwandeling met de Groene Kerk!

Het is een prachtige zonnige dag, zondagmiddag 22 april jl. en we lopen met een klein groepje vanuit de Hof van Heden, over het gebied van de ‘Buiten-Pekelinge’ en over Molenwijk. Bij de Volkstuintjes staan we nog even wat te praten en meteen al bij de Bijenheuvel (die is aangelegd op 9 maart jl) krijgen we informatie over de Graaf- en Metselbijen. Terwijl we er bij staan zien we al de eerste piepkleine zwarte graafbij, waarvan we de naam niet weten. Deze inspecteert alle gaatjes en spleetjes door er in te kruipen: een leuk begin en nu al succes van de heuvel! Rond ons bloeien allerlei bloemen al volop. Er vliegen Citroenvlinders en Koolwitjes rond onze oren en een roofvogel vliegt boven ons hoofd. (bij de Vroege-vogel-wandeling gisteren begon het al om 06.u met een KOEKOEK! Bij de Zionskerk…) Lopend over het terrein van de nieuwe landgoederen met de grote plas, weet een van de wandelaars van alles te vertellen over de geschiedenis hier ter plekke en de loop van de Sprinken tbv afwatering vanuit Molenwijk. We zien 2 Gaaien, horen een Zwartkop (tuinfluiter) en vertellen elkaar (sterke en leuke) verhalen over de dieren in eigen tuin. Zoals bijv. van een opgelapt koolmeesje na een botsing tegen de ruit, die onder de ogen van de ‘vogeldokters’ wordt weggekaapt uit het bakje op de grond van waaruit ie wordt losgelaten…door een Torenvalk die er op duikt… helaas.

Op Molenwijk lopen we eerst langs het (lege) Koetshuis en het hoofdgebouw en dan naar de grote vijver: hier horen we een enorme koor van de Groene kikkers! Er vliegen in totaal 6 soorten vlinders: Oranjetipje, Klein en groot Koolwitje, Bruin zandoogje, Boomblauwtje, Citroentje. Nog geen libellen te zien die uit het water kruipen. Dan maar het verhaal hoe die larven omhoog klimmen langs een stengel en dan uit hun huidje kruipen en de vleugels oppompen. De broedende Blauwe reiger(s) zijn er (nog?) niet in de Treurwilg. Maar in een nestkastje zit wel een broedende Koolmees, die we met rust laten want iedereen kent die wel. Langs de Damhertsporen, langs de 3 kikkerputten en door het weiland lopen we rond en weer terug naar het huis. Ook hier wordt een heel stuk geschiedenis vertelt door een deelnemer en genieten we van alle vogelgeluiden van Roodborst, Winterkoning en Heggemus. “Waarom zijn sommige Buizerds wit” vraagt iemand, “komen die uit Oost-Europa?” Voor zover ik weet is het gewoon een variant, want Buizerds zijn er van donkerbruin tot vrijwel geheel wit met alle vlekkenpatronen ertussen.

Zo komen we weer terug bij de Hof-van-Nu zogezegd en kijken terug op een geslaagde wandeling. Voor herhaling vatbaar, zeggen de deelnemers gelukkig – loopt u volgende keer ook mee?