Alle informatie over Pasen en de paasdiensten

In dit bericht vind je alle informatie over de kerkdiensten in de Stille Week tot en met Pasen, de Duits-Nederlandse paasdienst en de nieuwe paaskaars.

Stille Week tot en met Pasen

De week voor Pasen wordt ook wel de Stille Week genoemd. Deze week begint op Palmzondag. Later in de week volgen vier belangrijke dagen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, elk met hun eigen accent. Ten slotte is er Pasen als het belangrijkste feest van het christelijk geloof.

  • Op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 april kan worden deelgenomen aan avond-vespers in Domburg.
  • Op Witte Donderdag 18 april, wordt stilgestaan bij het laatste avondmaal dat Jezus vierde met zijn leerlingen en ook wij zijn nu uitgenodigd. We hebben daarom een dienst van Schrift en Tafel, staande in een grote kring delen we brood en wijn.
  • Op Goede Vrijdag 19 april, gaat het om de gedachtenis van de dood van Jezus Christus, waarbij soberheid past. Met een dienst gedenken we vooral het lijden van Christus, door lezing van het Lijdensverhaal, dit jaar uit Lucas.
  • Op Stille Zaterdag 20 april, gaat het om de neerdaling van Jezus in het dodenrijk, het is een dag om persoonlijk (even) de stilte te zoeken en uit te kijken naar de overwinning over het kwaad, de dood en de duisternis. Een stille dienst wordt gehouden in Grijpskerke.
  • Op Eerste Paasdag 21 april, vieren we dan volop het feest van het leven. We beginnen met een Paasvroegdienst, daarna een Paasontbijt en zetten vervolgens het feest verder met een tweetalige Nederlands-Duitse Pasen-Ostern-dienst.
    Zu Ostern beginnen wir mit einem Morgengottesdienst um 6.00 Uhr, dann schließt sich ein Osterfrühstück an. Es folgt um 10.00 Uhr der niederländisch-deutschsprachige Ostergottesdienst.

 

‘Pasen’ en ‘Ostern’ samen     

Ostern is Duits voor Pasen. Tijdens de Paasdienst op zondagochtend 21 april om 10 uur, zullen we net als in de voorgaande jaren, weer Pasen vieren samen met vele Duitse gasten. In deze tweetalige Paasdienst zingen we liederen in beide talen en gaan ook twee predikanten voor: de eigen dominee Beukenhorst samen met pfarrerin Reysen. Medewerking zal ook worden verleend door een Nederlandse dwarsfluitiste en een Duitse violist…muziek overschrijdt immers alle taalgrenzen. In Duitsland is Pasen altijd een gezinsdienst met veel aandacht voor de kinderen, dat zullen we dus goed in de verf zetten. Laten we samen de Duitse gasten, die op Pasen samen met de Pfarrerin meekomen, zich heel welkom voelen bij ons!

 

Nieuwe paaskaars

Tijdens de Paasvroegdienst in de protestantse Dorpskerk, zal de brandende nieuwe Paaskaars worden binnengedragen als symbool van het Licht van Christus dat onder ons schijnt. Tijdens de feestelijke Nederlands-Duitse Paasdienst vervolgens in de protestantse Zionskerk, zal ook een nieuwe Paaskaars branden.

Op de nieuwe Paaskaars staan dit jaar symbolen van: verbondenheid. U zult het met Pasen kunnen zien: een klassiek rood kruis, in combinatie met vier mensen in vier kleuren, onderling van elkaar afhankelijk en verbonden in Christus, de Heer. Bovendien staan ook de Griekse letters Alfa en Omega als symbool voor de verbondenheid met God die aan het begin en aan het einde staat. Kijk er eens met aandacht naar!

 

Voor Duitse toeristen

Tijdens de dagen vóór en nà Pasen is Frau Pfarrerin Marianne Reysen pastoraal beschikbaar voor de Duitse toeristen in Oostkapelle. Zij verblijft dan met haar gezin in ons dorp.

 

Cluster-diensten in de Stille Week voor Pasen

Het clusterteam van de Protestantse Gemeenten te Aagtekerke/Domburg, Grijpskerke, Oostkapelle en Westkapelle biedt u een overzicht van de kerkdiensten in de week voor Pasen. Hartelijk welkom!

 

-14 april 10.00 uur: Musicaldienst, Zionskerk, Oostkapelle

-15, 16 en 17 april 19.30 uur: Vesper, Johanneskerk, Domburg

 

-18 april 19.00 uur: ds. N. van Doorn, Heilig Avondmaal, Dorpskerk, Aagtekerke

-18 april 19.00 uur: ds. R. de Reus, Heilig Avondmaal, Johanneskerk,  Domburg

-18 april 19.00 uur: ds. Ph.A. Beukenhorst, Heilig Avondmaal,  m.m.v. Projectkoor, Zionskerk, Oostkapelle

-18 april 19.30 uur: ds. F. van Slooten, Heilig Avondmaal,  Michaëlskerk, Grijpskerke

-18 april 19.00 uur: ds. L.P.J. van Bruggen, Heilig Avondmaal Moriakerk, Westkapelle

 

-19 april 19.00 uur: ds. R. de Reus,  Dorpskerk, Aagtekerke

-19 april 19.00 uur: ds. A.C. den Hollander, Johanneskerk, Domburg

-19 april 19.00 uur: ds. Ph.A. Beukenhorst, Dorpskerk, Oostkapelle

-19 april 19.30 uur: ds. F. van Slooten, m.m.v. Padovana ( fluitisten), Michaëlskerk, Grijpskerke

-19 april 19.00 uur: ds. L.P.J. van Bruggen, Moriakerk, Westkapelle

 

-20 april 19.30 uur: ds. F. van Slooten, stille dienst, Michaëlskerk,  Grijpskerke

 

-21 april 09.45 uur: ds. R. de Reus, m.m.v. P. Slabber op trompet, Dorpskerk, Aagtekerke

-21 april 10.00 uur: ds. A.C. den Hollander, m.m.v. I. de Haas op bugel, Johanneskerk, Domburg

-21 april 06.00 uur: ds. Ph.A. Beukenhorst, Paasvroegdienst met aansluitend Paasontbijt, Dorpskerk, Oostkapelle

-21 april 10.00 uur: ds. Ph.A. Beukenhorst en Pfarrerin M. Reysen, een Nederlands/Duitse dienst (niederländisch-deutschsprachiger Ostergottesdienst), Zionskerk, Oostkapelle

-21 april 10.00 uur: ds. F. van Slooten, m.m.v. koor Exaudi, Opstandingskerk, Grijpskerke

-21 april 09.30 uur: ds. L.P.J. van Bruggen, Moriakerk, Westkapelle