Groene Kerken-nieuwsbrief april 2020

Gepubliceerd op 23 april 2020 om 20:00

Uit de nieuwsbrief van groenekerken.nl selecteerde Peter Geene twee verhalen om te delen om de website. Ze gaan over de levenskracht van de natuur, de inspiratiebron van Paus Franciscus en een tip voor een groene allesreiniger.

De natuur toont haar levenskracht

Wat een bemoediging dat de natuur weer helemaal tot bloei komt. Ook al zitten we nu veel binnen: we hoeven maar uit het raam te kijken en we zien de bloesem en het verse groen bewegen in de wind. Heeft u zaadjes in de (moes)tuin geplant en geeft u regelmatig (regen)water? Dan ziet u ze al snel ontkiemen. Het herinnert ons eraan dat God voor de aarde blijft zorgen en met Zijn schepping door wil. Het is toch heerlijk om daarvan te genieten en hoop uit te putten? In deze nieuwsbrief nog meer groene tips en inspiratie voor thuis en in de kerk.

Inspiratie: Paus Fransiscus over zijn inspiratiebron

"Voor mij is Sint-Franciscus van Assisi het voorbeeld bij uitstek van zorg voor de kwetsbare en van een vreugdevol en authentiek beleefde integrale ecologie. Hij was een mysticus en een pelgrim die in eenvoud leefde in een wonderlijke harmonie met God, met anderen, met de natuur en met zichzelf. Hij toont ons precies hoe onverbreekbaar de band is tussen bekommering om de natuur, rechtvaardigheid voor de armen, engagement in de samenleving en innerlijke vrede." - Paus Fransiscus in Laudato Si


De paus benadrukt dat er een verband is tussen vrede in jezelf, een betrokken samenleving, recht voor de armen en zorg voor de natuur. In deze periode met coronamaatregelen zijn dit dingen waar we onze aandacht op kunnen vestigen. Als christen, als kerkenraad en als kerk, zodat er meer harmonie ontstaat. Doe deze week iets met deze vier onderwerpen en geef er aandacht aan in je gebed. 

Groene tip van de maand: maak je eigen allesreiniger

Nu we allemaal thuis zitten, maken we wat vaker ons huis schoon. Tijd om een simpel en natuurvriendelijk schoonmaakmiddel uit te proberen. Bevalt het? Dan kunnen we onze kerken er straks ook mee schoonmaken! Dit is namelijk puurder en veel goedkoper dan de producten uit de winkel. En doordat je de flessen hergebruikt, produceer je ook nog minder afval.

Nodig:

  • 125 ml natuurazijn
  • 500 ml water
  • spuitfles

Meng de azijn met het water in een spuitfles en klaar! Voeg eventueel nog een druppeltje olie (bijv. lavendel of tea trea) toe om het een lekkere geur te geven.