Feestdagentips

Gepubliceerd op 6 december 2023 om 23:00

De feestdagen komen er aan! Hoe maken we die een beetje duurzamer?

Sinterklaas

Wist je dat het kopen van spullen een groot deel van onze milieuimpact veroorzaakt? Met Sinterklaas kan dat anders!

  1. Organiseer bijvoorbeeld een Swap Sint. Swap Sint geeft speelgoed een tweede leven. Het is dé manier om het Sinterklaasfeest voordelig, slim en duurzaam te vieren. Organiseer of bezoek een Swap Sint ruilmarkt. En hoe meer speelgoed we een tweede leven kunnen geven, hoe meer impact we samen kunnen maken! Op deze site kun je zien waar al swap sints worden georganiseerd en vind je een aanvraagformulier voor een toolkit om als kerk zo’n swap sint te kunnen organiseren.
  2. Als je met wat oudere kinderen en volwassenen Sinterklaas viert, kun je bij het lootjestrekken als regel stellen: koop niks nieuws. Geef alleen iets wat je al in huis hebt (en maak daar natuurlijk een gedicht of surprise bij).

Kerst

  1. Verlichting: Shine a little led! Kies voor LED-lampjes in plaats van gloeilampjes, dan bespaar je niet alleen geld, het is ook beter voor het milieu. Met LED-verlichting gebruik je veel minder stroom en daardoor draagt deze lichtbron bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
  2. Diner: Met kerst eten we het liefst extra lekker en speciaal. Kies voor (veel) minder vlees of ga voor een vegetarisch diner. Alle bee(s)tjes helpen! Het is verrassend hoeveel leuke ideeën je tegenkomt als je zoekt op vegetarisch kerstdiner. Derde kerstdag is natuurlijk kliekjesdag. Gooi dus niks weg met de feestdagen, maar verdeel en geniet van de restjes.
  3. Versiering: kies voor een tafelkleed van textiel (ipv papier) en versiering uit de natuur.
  4. Kerstboom: Het is niet bekend wat beter is voor het milieu: een echte kerstboom of een kunstkerstboom. Maar het is wél duidelijk dat je de milieu-impact verlaagt door lang met je boom te doen. Wil je een echte boom? Kies er een die na de feestdagen weer de grond in kan. Ga je voor een kunstkerstboom, gebruik die dan zo lang mogelijk. Hier kun je nog meer tips vinden voor levende en kunst- kerstbomen.

 

Met vriendelijke groet, namens de leden van de Denktank Groene Kerk

Thea van Maldegem