Hommel-monitoring-route uitgezet

Op 3 februari kwam iemand van Naturalis (EIS) in Leiden om hier een nieuwe  'hommel-monitoring-route' uit te zetten. Linde Slikboer meet op een traject van 500 m telkens een stuk van 50 meter. Dit is om standaard het hele seizoen steeds hetzelfde te tellen om te kunnen vergelijken met elkaar. Het is de bedoeling dat dit minstens 3 jaar gaat gebeuren. De teller van het monitoren is Peter Geene, de coördinator van de Hof van heden, die vorig jaar een heuse 'HOMMEL-CURSUS' heeft gevolgd onder begeleidingvan Linde en SLZ (St. Landschapsbeheer Zeeland). Sylvia Tuinder van deze organisatie organiseert deze activiteit door heel Zeeland om een duidelijker beeld te kunnen krijgen van de stand van deze hommels. De tellingen worden ingevoerd in een databank van de landelijke Vlinderstichting.

Lees meer »

Nationale bijenteldag

Zaterdag 13 april was het de nationale bijenteldag en als groene diaken telde ik natuurlijk DE plek in Oostkapelle: onze eigenste HofvanHeden met het bijenhotel, de bijenheuvel en de Bee&bee's. het was 's ochtends nog te koud, maar 's middags vloog er heel wat. Op de Witte dovenetels voor het hotel zaten voortdurend Akkerhommels (roodbruin met zwart) en enkele Aardhommels (Geelwit met zwart). Op de Paardebloemen vlogen vele soorten Zweefvliegen met de mooiste maar lange namen, zoals de piepkleine donkere Slanke driehoekszweefvlieg (mooie naam eee). Bij de kleine Bee&Bee's en het hotel zaten een Kustvlekoog (zeeuws), Snorzweefvlieg, de Franse veldwesp, de Bessenbandzweefvlieg, en de Kegel-bijvlieg en de Rose metselbij. De grootste verrassing voor mij was de wat dikkere en zeldzamere Gewone Sachembij: bij uitstek een nestgraver in steile (kleizand) wanden, zoals onze bijenheuvel! super dus. Er vlogen 2 dames rond, ook in de aangrenzende volkstuin met veel bloemen van Wilma. Al met al meer dan 10 verschillende soorten en qua aantallen ongeveer 100 exemplaren. Het is allemaal ingevoerd op de website van de "Nederland zoemt". Ik hou u op de hoogte en voor de kenners van de soorten vermeld ik zoveel mogelijk ook de namen.

Lees meer »

Slootkant wordt geschoond voor een bloemenrand volgend voorjaar

Op 27 november 2018 heeft Wim Lous de slootkant laten schonen en omspitten met een spitmachine. Eerst moest de grond schoon en afgeschraapt worden (brandnetels zijn wel goed voor vlinders maar het werd te veel en er staan er genoeg aan de andere kant van de sloot). We willen als werkgroep daar een bloemenrand aanleggen volgend voorjaar en nu kan de grond alvast ademen en als het gaat vriezen dan is dat beter. Wim egaliseerde nu de ergste kuilen en volgend voorjaar wordt het strookje nog een keer geëgd (machines van Poppe).

Lees meer »

Het voorjaar komt eraan

De winter lijkt zo goed als voorbij. Het voorjaar komt eraan. De eerste tekenen daarvan kunt u hier en daar al zien. Ook in de Hof van Heden en de Snoeptuin gebeurt er al het een en ander! De hazelaars doen hun best met het te tonen van hun katjes. Bollen lopen uit en steken hun kopjes boven de grond. Het zijn een van de eerste tekenen van een nieuw seizoen.

Lees meer »

Stammenbankje

Ian Coppoolse en Wim Louws hebben van een onlangs gevelde eik in de houtwal rond de Zionskerk een fraai stammenbankje gemaakt voor de Hof van Heden. Het bankje is geplaatst aan de ingang van de Snoeptuin. Ger Molendijk heeft enkele van de daarop zittende  vrijwilligers maar even vastgelegd. Als werkgroep hebben we dit jaar weer volop ideeën. Later dit jaar hierover meer. Goed nieuws is dat de fruitbomen er prima bijstaan!

Lees meer »