ZWO November 2023

Gepubliceerd op 2 november 2023 om 21:48

Het is nog even wennen: Delta voor Colombia. Een land en een continent waar we momenteel minder van horen dan van Europa, Azië, Afrika en het Midden Oosten. Maar ook in Zuid Amerika zijn er veel problemen waarbij men onze steun en hulp kan gebruiken. Met Kerk in Actie richten wij ons als PKN-gemeenten in de Delta op Colombia.

Eén van de projecten die we steunen, biedt bijvoorbeeld hulp aan kinderen in achterstandswijken. In Bogotá, de hoofdstad van Colombia, groeien veel kinderen op in achterstandswijken vol armoede en geweld. In wijkcentra van FPT, partnerorganisatie van Kerk in Actie, vinden zij een veilige plek en ontdekken zij hun talenten via sport en spel. Justin (11), één van de kinderen die hieraan deelneemt, heeft een tekening gemaakt waar hij als wens bij geschreven heeft: we delen, we respecteren elkaar en we gaan op een goede manier met elkaar om. De kinderen leren veel over dingen die belangrijk zijn, zoals vriendschap, respect voor elkaar, vriendelijk zijn, waarderen wat je hebt en van jezelf houden.

Op zondag 5 november is het najaarszendingszondag. Dan vragen we als ZWO aandacht voor een ander project van Delta voor Colombia, n.l. het opleiden van predikanten, die hun werk moeten doen in een land waar miljoenen mensen (door het jarenlange gewapende conflict) getraumatiseerd zijn en verjaagd van hun vertrouwde plek. Jeannet Bierman, uitgezonden door Kerk in Actie als docent praktische theologie aan de universiteit van Cali, onderzoekt met haar studenten wat er leeft in samenleving en kerk. Zo rust ze de toekomstige predikanten toe om straks met hun gemeenteleden om te zien naar anderen. De collecte hiervoor is uiteraard van harte aanbevolen!

Op kerkinactie.nl/colombia kunt u lezen, welke projecten er nog meer door Kerk in Actie, en nu dus ook door ons als gemeente, worden gesteund.

Op zondag 12 november is de diaconale collecte bestemd voor kansarme jongeren in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Dat in dit overbevolkte land, met de vele vluchtelingen en de voortdurende dreiging om meegesleurd te worden in een oorlog tussen Israël en de Palestijnen, de jongeren het meer dan moeilijk hebben, hoeft geen uitleg. Ook deze collecte van harte aanbevolen!

De financiële steun voor de projecten zoals die van Delta voor Colombia, die wij als Protestantse Gemeente Oostkapelle via de ZWO geven, is voor een deel afkomstig van onze acties, maar voor het  grootste deel komt het via uw vrijwillige bijdrage. Dit jaar (2023) hebben wij geen nieuwe acties meer gepland. Volgend jaar (2024) hopen we weer aan de slag te gaan met wafels, misschien weer plantjes, wie weet een koek-en-taart-ochtend, en uiteraard houden we ons aanbevolen voor creatieve tips en ideeën, die u vast wel voor ons heeft! Maar een bijdrage storten kan uiteraard het hele jaar door!

 

Lian Jobse