De Hof van Heden / Snoeptuin (eind 2017)

Hoe was het in de Hof van Heden en de Snoeptuin in het afgelopen seizoen?
Misschien was u/jij er af en toe wel even te vinden.

U/jij hebt er deze zomer verschillende soorten bessen kunnen proeven en nu en dan een framboos of een braam. Frambozen waren zelfs te plukken tot in december!
Ook de kruiden in de Snoeptuin lieten zich van hun goede kant zien.
Verscheidene mensen hebben er hun voordeel mee gedaan en dát is ook de bedoeling.
Alle vruchten mag u uiteraard proeven, maar ook gratis en voor niks plukken voor thuis.
Want dit project van de diaconie van de Protestantse Gemeente is daar voor bedoeld. 

De nog jonge bomen zaten goed in hun blad en zelfs aan een enkeling hing een appel of een peer.
Ook de Mispel had enkele vruchten!
Het lijkt er op dat de nieuw geplante bomen hun stek gevonden hebben. Dit ondanks een droge periode. Handmatig is hun dorst gelest en dat hielp. Dus dat belooft wat voor de komende jaren.
Eind november werden de appels en peren voor het eerst gesnoeid. De werkgroepleden brachten het geleerde uit de snoeicursus van vorig jaar in praktijk. Soms moest er vrij rigoureus gesnoeid worden om een goed gevormde hoogstamboom voor de toekomst te waarborgen.
In de Snoeptuin werd de notenboom, die het helaas niet gered had, vervangen door een Moerbeiboom, geschonken door onze ”hofleverancier” Wim Coppoolse! Zo wordt het nog meer snoeptuin in de toekomst wanneer de moerbeivruchten met hun heerlijke smaak iedereen gaat verbazen.

Om de diversiteit aan plantengroei te bevorderen, maaien we in de Hof van Heden alleen ná de zomer. Uiteraard op het gras van de paden na. Die werden stelselmatig gemaaid, zodat alles goed begaanbaar bleef. Meer en meer wordt het een fijne plek om zo maar eens doorheen te wandelen en/of even mijmerend van de bankjes gebruik te maken.
Het maaien van dat hoge gras in de hof gebeurde rond half september.
Ongeveer en week later kwamen de hulptroepen van de Lispeltuut! Veertien kinderen van groep 7 en 8 kwamen samen met hun juf ons helpen om het hooi op “ruiters” te doen. U weet wel, van die driepoten met dwarsstokken. Een nostalgisch gezicht, bekend van het oude Walcherse landschap.
Het hooi, dat zo verder kon drogen, was voor de schapen bestemd. Het werd die middag opnieuw een vrolijk en leerzaam gebeuren. Natuuronderwijs ten voeten uit.
Voor de komende tijd willen we ons, zo mogelijk samen met de scholen, gaan richten op het creëren van nestplekken voor de wilde bijen.
Verder zijn we erg benieuwd hoe de voorjaarsbollen, die dit voorjaar door diverse mensen vanuit hun huiskamer zijn aangeleverd, nu de Snoeptuin gaan verrijken met hun bloemen.
Foto’s van alle activiteiten zijn in de fotogalerij van deze website te vinden.
Mocht u/jij een steentje willen bijdragen dan bent u/jij als vrijwilliger van harte welkom.
Meldt u zich aan via ondergetekende schipperkees@zeelandnet.nl of 0118-583248.
Namens de werkgroep Hof van Heden,
Kees Schipper