Jubileum Rinus Jobse: 70 jaar organist

Aan het eind van de eredienst van 5 februari 2023 in de PGOostkapelle werd een feestelijk jubileum gevierd: Rinus Jobse vierde zijn 70-jarig jubileum als organist!! Zonder dat hij dat tevoren wist, kreeg hij de erepenning uitgereikt met bijbehorende oorkonde.

Rinus’ eerste keer dat hij de gemeentezang begeleidde was op 1 februari 1953. Na de rampnacht was de dienstdoende organist afwezig, omdat die was opgeroepen hulp te verlenen aan de slachtoffers. Rinus mocht invallen en is sindsdien gebleven!! Eerst in de Brouwerijkerk en later in de Zionskerk en de Dorpskerk. De Zionskerk is in 1984 in gebruik genomen. Het orgel voor die kerk werd in 1983 in Zwolle gekocht en met behulp van veel vrijwilliger gedemonteerd en tijdelijk opgeslagen. De kast paste niet op de plek waar het moest komen en Rinus zelf heeft alles passend gemaakt, waarna het orgel, ook weer met behulp van vrijwilligers, in elkaar werd gezet. Rinus kan ook kleine reparaties zelf uitvoeren en zelfs ook nog de tongwerken stemmen!!

Rinus speelt nog steeds elke dag en heeft ook als motto: geen dag zonder Bach. Hij doet veel om te blijven leren en bij te blijven. Studeert nog regelmatig nieuwe stukken in, zelfs als het van oorsprong geen orgelstukken zijn. Naast het prima begeleiden van gemeentezang, begeleidt hij ook graag solisten en ons projectkoor. Men werkt graag met hem!

We spraken de wens uit dat we nog lang van zijn talenten mogen genieten!!

Rinus, heel hartelijk dank voor alles wat je voor onze kerk(gangers) hebt gedaan!!!

Rinus Jobse (rechts) en Frans Vijlbrief (links) vz kerkenraad PGOostkapelle.        

Foto: Adri Jobse