Theater: ‘Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen’

Op vrijdagavond 28 oktober 2022 is er om 19.30 uur in de Michaëlskerk, Kerkring 26 te Grijpskerke een voorstelling, als gezamenlijke Clusteractiviteit.

Een voorstelling over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork, gebracht door de verhalenverteller Guido de Bruin.

In deze voorstelling wordt het aangrijpende verhaal verteld van een Joodse leraar die zich in 1943 meldt bij de Joodse Ordedienst in kamp Westerbork. Zo hoopt hij het vege lijf te redden. De 

ontmoeting met één van de medegevangenen, de zachtmoedige ‘rebbe’ Jeremia Hirsch in barak 52 brengt echter een ommekeer in hem teweeg die hem noopt een daad te stellen die zijn lot zal bepalen.

Het verhaal is gebaseerd op de novelle ‘De nacht der Girondijnen’ van Jacques Presser over een specifieke, onvergelijkelijke gebeurtenis – de moord op 6 miljoen Joden – waarbij dan de universele hoop wordt vertolkt dat er zelfs in de meest onmenselijke omstandigheden altijd enkelingen zullen zijn die mens weten te blijven. En die zo anderen (zoals de ik-figuur in de novelle) inspireren om hun mens-zijn terug te vinden.

Wie mee wil fietsen, dan om 19.00 uur bij de Dorpskerk in Oostkapelle. Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid gaan.

Kosten: vrijwillige bijdrage aan de uitgang.